Contactloos betalen, is het wel veilig?
Veel banken hebben hun klanten of gaan hun klanten een nieuwe pinpas geven waarmee contactloos betaald kan worden in 2015.
Het contactloos betalen moet het mogelijk maken af te rekenen door slechts je pinpas kortstondig bij een betaalautomaat te houden en dan is géén pincode nodig en je hebt betaald. Zeer gemakkelijk dus voor consumenten om te betalen maar niet meer zo bewust.
Er zou een limiet van 25 euro per transactie of 50 euro per dag aan het contactloos betalen zitten. Echter blijkt dit limiet niet te werken als je het voor elkaar krijgt een pinapparaat gateway op te zetten dat goedgekeurd is door banken, dan zou je theoretisch elk maximum bedrag per dag met contactloos betalen kunnen afrekenen door een andere valuta te gebruiken. Omdat contactloos betalen erg onbewust gebruikt wordt bij het betalen wordt het nieuwe contactloos betalen ook een nieuw middel voor digitale zakkenrollers. Gelukkig is het opzetten van een goedgekeurde pinapparaat gateway niet makkelijk zolang hierop nog goed toezicht gehouden wordt. En is er een limiet van 50 euro per dag waardoor het verlies beperkt blijftzolang het limiet in euro’s gebruikt wordt. Er zijn ook speciale hoesjes om de RFID chip af te schermen.
update 1: het artikel van newcastle university is verdwenen.
Update 2: aangetoond is het dat door de consumentenbond dat een als particulier momenteel helaas niet erg lastig is een gateway/pin apparaat aan te vragen voor contactloos betalen en dus ook mee contactloos zakkenrollen tot € 50 zonder pincode. Wel blijft de het contactloos zakken rollen (bijna?)nooit anoniem voor de contactloos zakkenroller doordat banken hun klanten kennen met volledig ID/paspoort.
update 2018-12: Geval bekend waarbij digitale zakkenrollen door contactloos betalen gebruikt is.